Ediția a 2-a: 4 – 7 mai 2017

A doua ediție a ESTE FILM Festival a avut loc în perioada 4-7 mai 2017. Peste 45 de proiecții s-au desfășurat în trei spații din Sibiu- Librăria Habitus, Teatrul Gong și Astra Film Cinema- și, în cele patru zile de festival, aproape 2300 de spectatori au participat la evenimentele propuse de organizatori.(50% mai multe proiecții și 57% mai mulți spectatori la a doua ediție)

O secțiune de film nouă, dedicată publicului tânăr
Alături de cele patru secțiuni prezentate la prima ediție- Best of Europe, Film Românesc, Experiențe și In Frame-, începând cu 2017, copiii și adolescenții s-au putut delecta cu filme europene dedicate lor, în secțiunea CinExplorez.
Cele trei filme propuse -”Școala Iepurașilor”, ”Siv și petrecerea în pijamale” și ”Țestoasa roșie”- au atras atenția tinerilor spectatori, la fel și atelierul de animație 2D și 3D desfășurat cu ajutorul Popixar Studio, primul și singurul studio de animație din Sibiu.
Această nouă secțiune vine să completeze nevoia sibienilor de acces la filme noi, de calitate, din cinematografia europeană.
Proiecțiile din cadrul CinExplorez au fost urmate de discuții pe tema filmelor, moderate de Marciana Moiș, psiholog.

12 premiere locale și 2 avanpremiere naționale
Festivalul Este Film a adus în premieră la Sibiu doisprezece filme și alte două în avanpremieră națională- ”Agnus Dei” și ”Un Tango Mas”. Selecția Este Film 2017 a inclus câștigătorul Palme D’Or din 2016, “Eu, Daniel Blake”, “Julieta”, cel mai recent film al lui Pedro Almodovar, controversatul “(M)ucenic”, regia Kirill Serebrennikov și “Doar sfârșitul lumii”, regia Xavier Dolan.
Bineînțeles că filmul românesc a avut și la această ediție o secțiune dedicată lui, iar invitații speciali nu au lipsit. În deschiderea festivalului, după vizionarea filmului ”Dublu”, publicul a avut șansa să adreseze întrebări regizoarei Catrinel Dănăiață. ”Sieranevada” este o altă producție românească care a umplut sala Teatrului Gong din Sibiu, iar actrița Judith State a fost prezentă pentru a povesti despre munca ei la film alături de regizorul Cristi Puiu. Închiderea festivalului a adus patru invitați pe scenă, parte din echipa filmului ”Vara s-a sfârșit”. Regizorul Radu Potcoavă, actrița Ofelia Popii, dar și cei doi copii din rolurile principale, Nicholas Bohor și Dan Hurduc s-au bucurat de aplauzele unui public nostalgic după copilăria în anii 90.

In Frame: Cehia – cu sprijinul Centrului Ceh
Secțiunea In Frame, dedicată de această dată filmului cehesc, a cuprins trei proiecții cu intrare liberă, totul cu sprijinul Centrului Ceh: ”Schmitke”, regia Stepan Altrichter, ”În slujba regelui Angliei”, regia Jirí Menzel și ”Fortress”, regia Lukás Kokes, Klára Tasovská.
Secțiunea Experiențe a readus provocarea numită ”Aude cine nu vede, vede cine nu aude”, de data aceasta pentru două scurtmetraje semnate Adrian Sitaru, respectiv Iulia Rugină. Publicul a fost invitat să le descopere poveștile cu imagine, cu sunet, dar nu toate o dată.

CineBrunch – filmul ca experiență inedită.
Inedită a fost și experiența CineBrunch, adică vizionarea filmului ”Haute Cuisine” în spațiul neconvențional al Librăriei Habitus, alături de gustări, limonadă și cafea, asigurate de partenerii festivalului, restaurantul Syndicat Gourmet și Cafeneaua din Librărie.