Ca în fiecare toamnă, ne bucurăm de o nouă ediție Astra Film Festival la Sibiu, cu documentare și povești noi pe care de abea așteptăm să le aflăm.

Am aruncat un ochi peste programul acestei ediții și vă facem câteva recomandări pe care noi sigur nu vrem să le ratăm. Cele trei filme propun teme de dezbatere actuale și fac parte din secțiunea Lux Films.

De cealaltă parte a istoriei documentar, regia: Mila Turajlić

Mila Turajlić își examinează mama, activistă și profesoară pensionară în apartamentul lor din Belgrad care ascunde istoria tensiunilor dintre nationalism și progres în fosta Iugoslavie.

Srbijanka Turajlić demonstrează, în dialog cu fiica sa, verticalitatea și determinarea care au împins-o împotriva sistemului comunist.

Femeie în război – ficțiune, dramă, regia: Benedikt Erlingsson

Halla este o activistă de mediu care luptă împotriva corporațiilor din domeniul energiei din Islanda. Una dintre formele ei de protest este să saboteze stâlpii care susțin cablurile de electricitate care, spune ea, strică peisajul.

Filmul continuă tema propusă de regizor în „Despre oameni și cai”, din 2013.

Stix – ficțiune, dramă, regizor: Wolfgang Fischer

Călătoria sabatică a lui Rieke, medic de urgențe, la bordul unui velier, devine o luptă pentru viață atunci când descoperă un vas de pescuit cu 100 de imigranți în pericol de înec.