Februarie la CINE M-A văzut la Habitus
7 Februarie: „Dincolo de zona de confort – Marina Abramovic în Brazilia”, o călătorie mistică a artistei prin Brazilia, în căutarea vindecării spirituale, explorând granițele dintre artă și spiritualitate. O combinație de road movie și thriller spiritual, documentarul propune o abordare inedită a procesului creativ al unuia dintre artiștii cei mai importanți ai momentului.
Sinopsis: Marina Abramović a călătorit des în Brazilia încă de la finalul anilor 1980, unde a studiat formațiuni geologice și cristale, o sursă de inspirație în activitatea sa de artist. În acest film, merge și mai departe: vizitează locuri încărcate spiritual, ia parte la ritualuri sacre, adesea tulburătoare, care-i vor alimenta procesul creativ. Paralel cu această călătorie, căutarea punctului de întâlnire dintre spiritualitate şi artă va duce la o altă călătorie, una personală, o introspecție, prin experiența durerii și a amintirii.
Filmul a avut premiera la Festivalul de Film South by Southwest. A fost nominalizat, de asemenea, la festivaluri internaţionale de film în Londra, Moscova și Durban, dar și la Sydney Underground Festival și Biografilm Festival.
14 februarie: ANA, MON AMOUR a câștigat în 2017 Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite, iar regizorul său, Călin Peter Netzer este un nume deja cunoscut la Berlin, după ce „Poziția copilului” a câștigat Ursul de Aur în 2013.
Sinopsis:„Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat. Deşi pare să deţină controlul asupra relaţiei, ani mai târziu el se trezeşte gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită în încercarea de a o salva.
Rolurile principale sunt interpretate de Mircea Postelnicu şi Diana Cavallioti. Alături de ei spectatorii îi vor putea recunoaște pe Adrian Titieni, Vlad Ivanov Carmen Tănase, Vasile Muraru, Tania Popa şi Igor Caras Romanov.
21 februarie: DADDY COOL – TATĂ DE PROFESIE, în regia lui Maxime Govare, cu Vincent Elbaz, Laurence Arné și Jean-François Cayrey în roluri principale.
Sinopsis:
La patruzeci de ani, Adrien dă dovadă de atâta imaturitate, încât iubita lui, Maude, se gândeşte serios să-l părăsească. Ea are treizeci şi cinci de ani şi visează la o familie. Ca să-şi recâştige
mare iubire a vieţii, Adrien se hotărăşte să deschidă o creşă la domiciliu chiar în viitorul fost apartament conjugal. Este începutul unei improbabile experienţe educative…
28 februarie: RODIN, un film de Jacques Doillon despre marele sculptor francez, Auguste Rodin, selectat în Competiția Oficială de anul trecut la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.
Sinopsis: Paris,1880. La vârsta de 40 de ani, Rodin primeşte prima comandă oficială din partea statului. Creează „Porţile Iadului”, lucrare compusă dintr-o mulţime de figurine, dintre care unele vor deveni celebrele sale sculpturi: Sărutul şi Gânditorul. Îşi împarte existenţa cu Rose, partenera sa îndelungată, când ajunge să o cunoască pe Camille Claudel. Aceasta este eleva lui cea mai talentată şi îi va deveni în scurt timp asistentă, apoi amantă. Urmează un deceniu de pasiune, admiraţie reciprocă şi complicitate. După ruptura lor, Rodin continuă să creeze frenetic. Primeşte atât blamarea, cât şi entuziasmul pe care le provoacă senzualitatea sculpturilor sale, iar odată cu Balzac, creaţie respinsă în timpul vieţii lui Rodin, pune bazele sculpturii moderne.