Anul acesta, secțiunea In Frame se concentrează pe regizor Anca Damian, cu 4 filme (”Crulic-drumul spre dincolo” (documentar-animație, 2011), ”Muntele magic” (animație, 2015) și ”Perfect sănătos” (ficțiune, 2017)).
Anca Damian este cineastă, operatoare de imagine, producătoare, scenaristă și regizoare de origine română, cel mai bine cunoscută publicului larg ca autoare a filmului Crulic – Drumul spre dincolo, realizat în 2011, film care narează poetic cinematografic cazul Crulic. Autoarea a refuzat de la început școlile, canoanele și grupurile de influență, preferând să-și asume, de la proiect la proiect, responsabilități, mize și riscuri suplimentare ca director de imagine, scenarist, regizor de documentar și de lung metraj de ficțiune sau de animatie, sau producător.
În cuvintele sale: „mi se pare inacceptabil să mă repet în proiecte, să mă mulțumesc cu o rețetă sau să fac filmul cu un public sau cu un premiu în minte”. Succesul internațional al documentarului de animație Crulic – drumul spre dincolo i-a adus Ancăi Damian atât zeci de premii și prezențe în festivaluri din întreaga lume, cât și încrederea producătorilor din Franța, țară devenită a doua sa casă.
Regizoarea lucrează în acest moment la Moon Hotel Kabul, un lung-metraj de ficțiune care va fi lansat anul viitor, dar și la o nouă animație – Extraordinara călătorie a Maronei.
La Este Film Festival aveți ocazia să vizionați 3 dintre producțiile sale: