Ediția 2016
24 – 27 Martie 2016
24 – 27 Martie 2016
Prima ediție ESTE FILM Festival a adus la Sibiu peste 30 de proiecții de film european, în perioada 24 – 27 martie 2016, în trei spații de proiecție: Aula Magna – Biblioteca Universității Lucian Blaga, Librăria Habitus și St. Andrews Scottish Pub.
Festivalul a propus patru secțiuni dedicate promovării celor mai bune filme europene lansate în ultimii doi ani, dar și alte producții care s-au remarcat de-a lungul anilor. Publicul sibian s-a putut bucura de o avanpremieră națională și 8 producții vizionate în premieră locală.
4 secțiuni, 32 de proiecții, 1400 de spectatori
Secțiuni
Proiecții
Spectatori
Best of Europe – secțiunea principală a festivalului a cuprins cele mai bune filme lansate în anul precedent în Europa. Selecția s-a realizat în funcție de palmaresul acestor filme în cadrul festivalurilor importante de gen. Din acestă secțiune au făcut parte filmul ”Youth”, regia Paolo Sorrentino, ”AMY” – documentarul care a câștigat un premiu Oscar în același an, ”Dheepan” – câștigător al premiului Palme d’Or în 2015 sau ”Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or din 2014.
Deschiderea festivalului cu echipa “Ilegitim”
Secțiunea Film Românesc își dorește să pună în valoare cele mai noi producții românești. În deschiderea ediției din 2016, filmul ”Ilegitim” a fost proiectat în prezența regizorului Adrian Sitaru, dar și a actorilor Alina Grigore și Robi Urs, ce au răspuns la întrebările publicului după proiecția filmului. Întrebările au privit atât viziunea regizorală, cât și felul în care actorii au lucrat la roluri, unul mai puțin convențional, ei însușindu-și rolurile chiar înainte de filmările propriu-zise.
Alte filme prezentate în secțiunea Film Românesc au fost ”Orizont”, o adaptare a nuvelei “Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, ce aduce povestea într-un cadru contemporan și o atmosferă de thriller, ”Muntele magic”, un film de animație în regia Ancăi Damian și ”Comoara”, de regizorul Corneliu Porumboiu, câștigător la Cannes al premiului ”Un Certain Talent” pentru acest film.
Secțiunea In Frame s-a concentrat, în prima ediție a festivalului, pe filmul maghiar, care ne fascinează cu subiecte reale urmărite de aproape. ”Son of Saul”, câștigător al unui Oscar în 2016 pentru ”Cel mai bun film străin”, a fost proiectat la Aula Magna a Bibliotecii Universității Lucian Blaga. Tot în acestă categorie au putut fi urmărite scurtmetraje ale aceluiași regizor, László Nemes, dar și un film de referință în cinematografia maghiară- ”Calul din Torino”, al lui Béla Tarr.
Secțiunea Experiențe a propus publicului sibian un maraton al trilogiei ”Millennium”- ecranizările suedeze ale cărților lui Stieg Larsson, precum și un mod inedit de a vedea un set de scurtmetraje regizate de Radu Jude și Bogdan Mureșanu. Experiențele au fost foarte bine primite, fie că a fost vorba de maratonul de film, unde cei mai pasionați au rămas până la finalul celor 7 ore de proiecție, fie că a fost vorba de a nu vedea, ci doar a auzi un film sau invers, cum a fost cazul scurtmetrajelor românești.
Printre invitații primei ediții a festivalului s-a aflat și actorul Ștefan Velniciuc. El s-a întâlnit cu spectatorii după proiecția filmului ”Banat”, o avanpremieră pe România primită cu mare interes, mai ales că povestea de dragoste din film se împletește cu ideea de emigrație în sens invers, din Italia spre România.
De asemenea, am fost onorați să îl avem la Sibiu cu ocazia festivalului pe Directorul Institutului Maghiar din Bucuresti, Andras Kosa, ținând cont și de faptul că secțiunea In Frame a festivalului a fost dedicată filmului maghiar. Domnia sa a fost prezent atât la deschidere, cât și la proiecția documentarului ”Doi secui”, alături de regizorul Lukacs Csaba.
Cele mai apreciate filme, după numărul de spectatori, au fost filmele ”Ilegitim” și ”Son of Saul”, proiecțiile având loc cu casa închisă. Filme de artă precum ”Calul din Torino” sau ”Un porumbel cugetând pe o ramură” au atras și ele atenția iubitorilor de film, care au ajuns în număr mare și la aceste filme.