ESTE FILM Festival revine în forță la Sibiu cu cinci zile de festival în trei locații, o competiție și un trofeu gata să fie câștigate și peste treizeci de proiecții. A șasea ediție a festivalului are loc între 25 și 29 mai.

Ne propunem din nou să oferim publicului sibian filme europene, filme de autor apreciate internațional. Într-un context cultural în care oferta de film e mică față de cererea publicului, ESTE FILM Festival nu numai că oferă film, dar îl oferă pe cel mai puțin comercial, greu accesibil.

Cele trei spații de proiecție de anul acesta sunt Teatrul Gong, Centrul Cultural ”Ion Besoiu”, dar și curtea interioară a Muzeului de Istorie (Casa Altemberger) din Sibiu, un spațiu fermecător care ne-a servit drept locație și în ediția cu numărul cinci (în totalitate outdoor, din cauza pandemiei).

Deschidem festivalul cu un film românesc, Imaculat, în premieră națională. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în prezența regizoarei Monica Stan și a actriței Ana Dumitrașcu. 

Competiția de scurtmetraj românesc de ficțiune ajunge la a treia ediție și aduce publicului 10 scurtmetraje selecționate de Iulia Blaga, jurnalist și critic de film, scurtmetraje din care un juriu prezent la festival va alege câștigătorul. Reamintim că premiul acordat constă în trofeul ESTE FILM, precum și în suma de 2000 de euro. 

Vom găzdui și anul acesta filmele LUX (Flee, Great freedom și Quo vadis, Aida?), care aduc tematici puternice spre a fi dezbătute, inclusiv în cadrul festivalului, printr-o dezbatare ce va succede filmul Flee, o animație în regia lui Jonas Poher Rasmussen. Secțiunea In Frame va fi dedicată anul acesta filmului ceh clasic – vom vedea filme semnate de Jirí Menzel și Milos Forman: Trenuri bine păzite, Ciocârliile pe sârmă și Balul Pompierilor. Proiecțiile LUX și cele din secțiunea In Frame vor fi cu intrare liberă. 

În cadrul secțiunii Best of Europe vor fi proiectate titluri precum Tre Piani, producția italiană reprezentând o ecranizare după romanul omonim, Madres paralelas, cel mai recent film semnat de Pedro Almodóvar, Titane, câștigătorul Palme d’Or din 2021 sau A hero, filmul distins cu Grand Prix la Cannes în 2021.

Anul acesta revine CinExplorez, secțiunea dedicată copiilor și adolescenților, ce vor avea ocazia să vadă animația Unde este Anne Frank, documentarul Ailo: Aventuri în Laponia, dar vor putea viziona și două filme românești. Străjerii Deltei și Copacul Dorintelor: Amintiri din Copilărie, urmate de discuții ce îi vor aduce pe micii spectatori față în față cu realizatorii filmelor. 

Biletele se vor pune în vânzare începând cu data de 10 mai și vor putea fi achiziționate online prin Eventbook (https://eventbook.ro/festival/este-film-festival-sibiu), precum și în spațiile de proiecție, în limita locurilor disponibile. Prețul unui bilet unic este de 20 lei pentru toate categoriile de vârstă și 12 lei pentru proiecțiile de film dedicate exclusiv pentru copii și adolescenți, din cadrul secțiunii CinExplorez. 

Eveniment organizat de Asociația Este Film

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*

Cu sprijinul: LUX Audience Award, Parlamentul European, Centrul Ceh București, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

Parteneri principali: Colt, Groupama

Partener secțiune Best of Europe: Vitesco

Partener de tradiție: Marquardt

Sponsori: KeepCalling, Cheia

Parteneri: Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Teatrul Gong, Muzeul Național Brukenthal, Hotel My Continental Sibiu, Hotel Împăratul Romanilor, Restaurant Pasaj, NOD Pub, AM PM specialty coffee shop, Atelier Good Wood, Set Up, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Sibiu Pride, Delirio Sibiu, Asociaţia ACCEPT, Librăriile Humanitas, Cărturești

Parteneri media: Capital Cultural, Zile și Nopți, RockFM, Turnul Sfatului, Sibiu City App, Goodtime magazine, Munteanu Recomandă

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Află primul când sunt următoarele proiecții și evenimente ESTE Film. Îți trimitem un email cu toate informațiile de care ai nevoie și doar când ai nevoie.